Keresés
  • Olivér Heiszler

Karantén tamagochi - a kovász

Frissítve: 2020. ápr 2.

Mindenkit csak bíztatni tudok, hogy vágjon bele az otthoni kovászkészítésbe és kenyérsütésbe. Most, hogy a szerencsésebbeknek alkalma nyílik otthonról dolgozni, érdemes a remélhetőleg rövid időszakra ideiglenes befogadóként kutyát elhozni egy menhelyről vagy/és kovászt nevelni. A kovász a kenyér lelke, de a kovásznak is szinte lelke van. Nem mindegy az idő, a hőmérséklet, a mennyiség, az etetés, és hogy milyen fizikai hatások érik. (Nálunk már megesett, hogy egy kovász úgy ment tönkre, hogy a doboza szaltót vetett a polcról).

Nem ördöngősség a dolog, érdemes betartani egy-két szabályt és kísérletezni. Angliában komoly szakirodalomra tettem szert, de itthon is remek szakkönyvek állnak az ember rendelkezésére. Szívesen ajánlom a magyar nyelven is elérhető Kovásziskola című könyvet Vanessa Kimbell tollából.

Ha vége ennek a COVID rémálomnak és fennmarad az érdeklődés, várok mindenkit a Salt and Pepper főzőiskolába, hogy a kovásznevelés következő fázisa, a kenyérkészítés is sikeres legyen. Legalább havonta egyszer tartok kezdő kurzust, ahol könnyen elsajátíthatóak azok a mozdulatok, amik a megsült kenyér, cipó, kifli szép szerkezetét adják. A gluténváz érzékeny dolog és könnyen áll vagy bukik az egész tészta egy mozdulaton.

Addig, amíg tartanunk kell egymástól a távolságot, érdemes gyakorolni és próbálkozni. Tényleg nem nehéz.

#vállalkozás #kovász #karantén

74 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése